Τίτλοι τέλους: Πότε πέφτει η αυλαία σε μια επιχείρηση

Είναι στη φύση κάθε επιχειρηματία να είναι δραστήριος και ασταμάτητος...

Είναι στη φύση κάθε επιχειρηματία να είναι δραστήριος και ασταμάτητος στα βήματα που λαμβάνει για να προχωρήσει όλο και πιο μπροστά και να αναπτύξει την δουλειά τους ακόμη περισσότερο. Είναι λογικό. Όλοι γνωρίζουν ότι για να κτίσεις μια δυνατή επιχείρηση πρέπει να κάνεις πολλά πράγματα. Παρόλα αυτά, όλες αυτές οι αντιλήψεις, μας αποσπούν την προσοχή από κάποια άλλη εξίσου σημαντική απόφαση εξέλιξης. Την απόφαση του τερματισμού των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης.

0tf44

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες διερωτούνται τι πρέπει να κάνουν για να πετύχουν τους στόχους και τα οράματα τους. Είναι φυσικά καλή ερώτηση διότι αυτό θα ξεχωρίσει αυτούς που απλά οραματίζονται και αυτούς που αναλαμβάνουν δράση και επιτυγχάνουν στόχους. Εκείνο που με εκπλήττει είναι το γεγονός ότι σπάνια οι επιχειρηματίες κάνουν ένα βήμα πίσω για να αναρωτηθούν κατά πόσο υπάρχουν πράγματα που ίσως πρέπει να σταματήσουν να κάνουν ή να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα κάνουν.

Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό. Πριν από κάποια χρόνια είχα θέσει σαν στόχο να διαβάζω 50 βιβλία τον χρόνο. Έτσι άρχισα εντατικά και με όρεξη να ετοιμάζω λίστες από βιβλία. Καθόρισα ένα χώρο στο σπίτι μου για να χρησιμοποιώ σαν βιβλιοθήκη. Μετά αγόρασα μια αναπαυτική πολυθρόνα, ένα φωτιστικό και αρκετά βιβλία.

Παρόλη την όρεξη και την προετοιμασία μου, τα περισσότερα βιβλία έμειναν στο ράφι. Μετά από μια κουραστική μέρα το τελευταίο πράγμα που ερχόταν στον μυαλό μου ήταν να διαβάσω ένα βιβλίο. Μπορεί να κρατούσα στο ένα χέρι το βιβλίο και στο άλλο χέρι το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Μετά από λίγες μέρες αποφάσισα να κάνω κάποιες αλλαγές. Έβγαλα την πρίζα της τηλεόρασης και την μετακίνησα σε άλλο δωμάτιο μακριά από τον χώρο της μελέτης. Η δυνατότητα μου για διάβασμα και η αποτελεσματικότητα μου εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Ο κάθε επιχειρηματίας πριν στρέψει την προσοχή του σε νέες ιδέες, πρέπει πρώτα να αποφασίσει ποια τηλεόραση να κλείσει. Η επιλογή να σταματήσει ένα πράγμα μπορεί να αποβεί πιο σημαντική από το ξεκίνημα πέντε καινούριων ιδεών. Για παράδειγμα ένας πελάτης μου ήθελε να αυξήσει την ρευστότητα του βελτιώνοντας την διαχείριση των εμπορευμάτων του. Έτσι ξεκίνησε εκστρατεία για την σωστή διαχείριση τους. Παρά τις ενέργειες του προς την κατεύθυνση αυτή, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του. Στο τέλος όταν το καλοσκέφτηκε, έκανε στον εαυτό του την ερώτηση «Εάν η βελτιωμένη διαχείριση των εμπορευμάτων μου δεν συνέβαλε στο να επιτύχω τον στόχο μου, τότε τι πρέπει να αλλάξω;» Η απάντηση που του έδωσε ο εαυτός του ήταν «Να κλείσω την ίδια την αποθήκη!». Αν η εταιρεία αποφάσιζε να κλείσει την αποθήκη και να σταματήσει να ενοικιάζει τον χώρο εκείνο, τότε θέλοντας και μη, το προσωπικό θα έπρεπε να μειώσει το απόθεμα αλλιώς δεν θα υπήρχε χώρος για αποθήκευση του. Η εξάρτηση στον αποθηκευτικό χώρο αποσπούσε την προσοχή του προσωπικού από την επίτευξη του στόχου. Μόνο όταν έλαβε την απόφαση να σταματήσει το συμβόλαιο ενοικίασης της αποθήκης, πέτυχε τον στόχο του. 

Αναρωτηθήκατε ποτέ πως κατάφεραν εταιρείες σαν την Μοτορόλα να μεγαλώσουν τόσο πολύ; Μα φυσικά με το να έχουν την πειθαρχία να αποφασίσουν τι πρέπει να σταματήσουν και ποια τμήματα να κλείσουν. Στο απόγειο της επιτυχίας της, η εταιρεία Μοτορόλα, τερμάτισε την παραγωγή τηλεοράσεων την δεκαετία του 1960 και για να γεμίσει εκείνο το κενό, έψαξε και ανακάλυψε νέους τομείς ανάπτυξης όπως οι μικροεπεξεργαστές και η κινητή τηλεφωνία. Αντί να παραμείνει στην πώληση τηλεοράσεων, επέλεξε να τερματίσει εκείνο τον τομέα δραστηριοτήτων.

9gfd3

Τώρα μπορεί να διερωτάστε κατά πόσο εσείς είστε η τηλεόραση που πρέπει να κλείσει. Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις συχνά ξεκινούν από μικρές βιοτεχνίες σε ένα σπίτι και καταλήγουν σαν πολυεθνικές εταιρείες. Ο λόγος οφείλεται συνήθως στον δημιουργό της εταιρείας ο οποίος είναι εργασιομανής και αποφασισμένος να επιτύχει. Σε κατοπινό στάδιο το πάθος των ιδρυτών της εταιρείας είναι αυτό που στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη της. Το πάθος τους να πάρουν την εταιρεία σε ψηλότερα επίπεδα απόδοσης είναι αυτό που τους εμποδίζει να δουν καθαρά τι πρέπει να σταματήσουν να κάνουν. Ένας τέτοιος ιδρυτής μιας εταιρείας στην Αμερική που ασχολείτο με εισαγωγές ειδών γραφικής ύλης, κατάλαβε ότι σε κάποιο στάδιο η καθημερινή παρουσία του στην εταιρεία και οι πολλές παρεμβάσεις του στον τρόπο λειτουργίας της, εμπόδιζαν την περαιτέρω εξέλιξη της. Έτσι το 1980 αποφάσισε να παραιτηθεί και να βάλει υποψηφιότητα για την γερουσία στις εκλογές που διεξάγονταν τότε στην πολιτεία της Μινεσότα. Εκεί διετέλεσε γερουσιαστής για δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ η εταιρεία του είχε αλλάξει καμιά δεκαριά διευθυντές μέχρι τότε αλλά συνέχιζε την επιτυχημένη πορεία της επειδή κάποιος κάποτε είχε αποφασίσει ότι έπρεπε να αποχωρήσει. Αποφάσισε να σταματήσει να ασχολείται με την εταιρεία και να ξεκινήσει κάτι καινούριο στην ζωή του.

Σε αντίθεση, μια άλλη εταιρεία στην Αμερική ξεκίνησε από το μηδέν και έφθασε σε πωλήσεις τα $10 εκατομμύρια τον χρόνο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Και όλα αυτά επειδή ο ιδρυτής της είχε την ικανότητα να σχεδιάζει πρωτοποριακά προϊόντα. Σε κάποια στιγμή, η εταιρεία σταμάτησε να αναπτύσσεται και τελικά πωλήθηκε σε κάποιον άλλο. Ο λόγος ήταν διότι η εταιρεία ποτέ δεν κατάφερε να μεταδώσει το μήνυμα της πρωτοποριακής εταιρείας παρά μόνο κουβαλούσε την φήμη ενός πρωτοποριακού ιδρυτή. Ο ιδρυτής της, σε αντίθεση με το προηγούμενο παράδειγμα, είχε αποφασίσει πως για να λύσει τα προβλήματα της εταιρείας θα έπρεπε να εργαστεί περισσότερες ώρες πάνω σε νέα προϊόντα. Θεώρησε ότι έπρεπε να προσφέρει περισσότερα παρά να σταματήσει να προσφέρει και να αφήσει κάποιον άλλο να φέρει στην εταιρεία νέες ιδέες και νέα πνοή. Δεν ήθελε να αφήσει την εταιρεία του να ανεξαρτητοποιηθεί από την σχέση που δημιούργησε με το όνομα του.

Τα δέκα συμπτώματα που οδηγούν ένα επιχειρηματία στην απόφαση να τερματίσει την λειτουργία της εταιρείας του είναι τα ακόλουθα:

1. Μη αποστολή της φορολογικής δήλωσης λόγω έλλειψης ρευστότητας για την εξόφληση του πληρωτέου φόρου. Αυτό είναι αρκετά σοβαρό αφού η πληρωμή των φόρων είναι κάτι που έχει προτεραιότητα σε περίπτωση που η εταιρεία κηρύξει πτώχευση.

2. Η χρήση προσωπικών πιστωτικών καρτών για την καθημερινή χρηματοδότηση της εταιρείας.

3. Η χρήση πιστωτικών καρτών για εξόφληση προσωπικών εξόδων λόγω μη είσπραξης χρημάτων από την ίδια την επιχείρηση σε μορφή μισθού.

4. Μη αποπληρωμή των ποσών που οφείλονται στους προμηθευτές της εταιρείας και αύξηση των υποχρεώσεων της.

5. Κατάθεση μετρητών ή μεταφορά από λογαριασμούς για να μαζέψετε το υπόλοιπο για πληρωμή των δόσεων πιστωτικών καρτών.

6. Η μη ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων έτσι ώστε να μην έχετε ιδέα ως προς την οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η εταιρεία.

7. Μεγάλες καθυστερήσεις στην υποβολή των εταιρικών σας δηλώσεων και εντύπων στον φόρο εισοδήματος και στον έφορο εταιρειών. 

8. Έκδοση ακάλυπτων επιταγών λόγω της ανεπάρκειας των τραπεζικών σας υπολοίπων στο να καλύψουν τα απαιτούμενα ποσά.

9. Δουλεύετε όλο και περισσότερες ώρες χωρίς να έχετε οικονομικό όφελος.

10. Όταν σας ρωτούν για το πώς πάνε οι δουλειές, αποφεύγετε να απαντήσετε ή αλλάζετε το θέμα της συζήτησης

Πως θα ξέρατε αν ήρθε η στιγμή να τερματίσετε κάτι που κάνετε ή την επιχείρηση σας; Υποβάλετε στον εαυτό σας τις πιο κάτω ερωτήσεις και απαντήστε τις με ειλικρίνεια:

1. Βγάζει η επιχείρηση σας αρκετό κέρδος; Εάν όχι, τότε αποφασίστε είτε να την κάνετε να επιστρέψει στην κερδοφορία ή να την κλείσετε.

2. Νιώθετε ευχαριστημένος στο τέλος της ημέρας; Η δουλειά σας πρέπει να σας γεμίζει. Αν όμως νιώθετε εξαντλημένος ή δυσαρεστημένος από τα καθήκοντα σας, τότε ίσως ήρθε η στιγμή να πάρετε κάποιες αποφάσεις.

3. Ποιο θα ήταν το χειρότερο πιθανό σενάριο αν αποφασίζατε να κλείσετε την επιχείρηση σας και να δημιουργήσετε αυτό που θέλετε; Απαντήστε με ειλικρίνεια. Τι είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί και αν το χειρότερο είναι κάτι που μπορείτε να αντέξετε τότε γιατί επιτέλους δεν κάνετε την κίνηση αυτή; 

4. Αν υποθέσουμε ότι πάρετε την απόφαση να κλείσετε την επιχείρηση σας, ποια θα ήταν η καλύτερη στρατηγική εξόδου σας; Δημιουργήστε τρόπους με τους οποίους θα εξαργυρώνατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την μέχρι τώρα δουλειά και κόπο που έχετε βάλει σε αυτήν. 

08ufde

Ελπίζω ότι θα βρείτε το θάρρος να πάρετε κάποια απόφαση αν πραγματικά το θέμα αυτό σας απασχολεί. Τίποτε δεν βγαίνει με το να πιέζετε τον εαυτό σας να κάνει καθημερινά κάτι που δεν τον ευχαριστεί. Η εξάντληση και η απελπισία είναι κάποτε ωραία συναισθήματα ιδιαίτερα όταν σας αναγκάζουν να αναθεωρήσετε καταστάσεις ή να λάβετε σημαντικές αποφάσεις που θα βελτιώσουν το μέλλον σας.

Η πιο σημαντική ερώτηση που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας είναι «Ποιες από τις επιχειρήσεις ή τις σημερινές μου ασχολίες δεν θα ξανά-ξεκινούσα ποτέ αν είχα την ευκαιρία να ξανά-άρχιζα την ζωή μου από την αρχή;». Η απάντηση στην ερώτηση αυτή θα σας δώσει όλα εκείνα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε. Πρέπει να κάνετε την ερώτηση αυτή σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Αντί να ετοιμάζετε λίστες με τα πράγματα που πρέπει να κάνετε, ετοιμάστε λίστες με όλα εκείνα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε. Αφιερώστε χρόνο με τους διευθυντές της εταιρείας σας και συζητήστε μαζί τους τα πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν. Ο κόσμος είναι γεμάτος από έξυπνους διευθυντές που είναι έτοιμοι να αναλάβουν δράση και να κάνουν νέο ξεκίνημα. Δεν υπάρχουν όμως αρκετά σοφοί διευθυντές που αποφασίζουν να σταματήσουν να κάνουν κάποια άλλα πράγματα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Λεωφόρος Κυριακου Μάτση 11, Nikis Center, Γραφείο 303, CY-1082, Λευκωσία, Κύπρος

  • dummy reception@thinkbox-group.com

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Πληκτρολογήστε το email σας για να σας στέλνουμε ενημερωτικά δελτία.

© THINKBOX GROUP 2024